De Erkend Friturist

Een Erkend Friturist is een vakman die de frietcultuur ter harte neemt en een ambassadeur is voor het friet-vakmanschap. Hij of zij is een vakman die kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zet. Deze vakman gaat akkoord met een aantal voorwaarden en ondertekent de missie en visie van het Vlaams Culinair Manifest.
Om deze erkenning te krijgen dient de friturist te voldoen aan onderstaande voorwaarden en hiervoor de nodige bewijsstukken aan te leveren.


Voorwaarden voor het erkend vakmanschap van de friturist.

HV Erkend Friturist Erkend
  • De Erkend Friturist ondertekent de missie en visie - Vlaams Culinair Manifest.

  • Beschikken over een KBO-nummer.

  • Een registratie hebben bij het FAVV en gebruik maken van de HACCP-gids.

  • Bewezen ervaring van minstens 5 jaar of een frituuropleiding bij Syntra gevolgd hebben.

  • Een professionele friteuse hanteren met minimaal drie bakeenheden; voorbak, afbak en snacks.

  • Een koeltoonbank gebruiken voor snacks naar HACCP-normen.

  • Als grondstof gebruikt de Erkend Friturist verse of voorgebakken aardappelen, nooit diepvries. Met voorkeur wordt er gebruik gemaakt van het Bintje naargelang beschikbaarheid of in samenspraak met leverancier een evenwaardig alternatief zoals Agria, Fontana of Challenger.

  • De afmeting van de friet ligt steeds tussen 9mm en 14mm.

  • De frieten worden telkens dubbel gebakken op de aangewezen temperaturen en volgens de regels van de kunst.

  • Er wordt een assortiment van minimaal acht typische frituursauzen aangeboden aan de klant.

  • De klant kan de bestelling altijd afhalen, naast eventueel verbruik ter plaatse. De frieten en toebehoren worden aangeboden in kartonnen bakjes of puntzakken.

De aanvraag van de friturist tot Erkend Friturist komt binnen bij Horeca Vlaanderen en Navefri. Daar zal nagekeken worden of de friturist effectief voldoet aan alle voorwaarden. Na goedkeuring ontvangt de friturist zijn of haar erkenning.
De friturist kan zich dankzij de erkenning als Erkend Friturist profileren als een waar vakman en zich differentiëren van de mengelmoes aan snackbars van deze tijd. Na verloop van tijd ontstaat er een Vlaams netwerk van Erkende Frituristen. Het vakmanschap van de friturist en onze frietkotcultuur blijft hierdoor gevrijwaard.

De erkenning als Erkend Friturist is drie jaar geldig. Jaarlijks ontvangt de Erkend Friturist een sticker met vermelding van het jaartal. Wanneer deze drie jaren verstreken zijn, dan zal de friturist de uitnodiging krijgen om zijn of haar erkenning opnieuw aan te vragen.
Wanneer er inbreuken vastgesteld worden op één van de voorwaarden van de Erkend Friturist, dan kan de erkenning ingetrokken worden. Consumenten kunnen via deze website feedback geven over de erkenning van een friturist. De feedback wordt overwogen door Horeca Vlaanderen en Navefri en zal niet worden gepubliceerd.

Om de betekenis en de lading van de Erkend Friturist duidelijk te maken aan de consument krijgt de Erkend Friturist beeldmateriaal toegezonden dat hij of zij kan gebruiken:

  1. Een oorkonde met alle criteria waaraan u voldoet als Erkend Friturist, uitgereikt door Horeca Vlaanderen, Navefri en Vlaio
  2. De sticker van de Erkend Friturist die u fier mag etaleren.
  3. Een poster die u kan omhoog hangen in uw zaak waar de erkenning toegelicht wordt voor uw klanten.
  4. Digitaal beeldmateriaal betreffende uw erkenning voor uw schermen, sociale media en email.
Contact